AktualityŠkoly

Chcete chovať agamu bradatú? Šiestak Dušan Rozbora zo ZŠ Mojmírova Vám rád poradí

poradna

Agama bradatá je veľmi zaujímavé exotické zvieratko. Určite to nie je úplne bežný domáci miláčik, ale napriek tomu máme v našej škole žiaka, ktorý ju doma chová.

Je ním žiak 6.a triedy Dušan Rozbora. Práve agama bola predmetom jeho Biologickej olympiády. Dušan sa zapojil do projektovej časti v kat. D a svoj projekt nazval – „ Agama bradatá – môj dračí kamarát“. Svojim vzhľadom totiž tak trochu malého draka aj pripomína. V podnadpise Dušan vyjadril cieľ práce na projekte – Vplyv veku a prostredia na životné prejavy agamy. Svoj malý výskum zameral na pozorovanie a porovnanie 3 jedincov agamy. Jedným z nich bol Hugo, ktorého sme boli pozorovať vo Viváriu v SPU v Nitre. Pán Ing. Kirchner (odborný pracovník Vivária na univerzite) nás oboznámil so životom tohto starého 14 ročného samca.

Druhou agamou bol jedinec, ktorého Dušan choval doma 4 roky, ale bohužial uhynul minulý rok v decembri ako 9 ročný. Do projektu bol zahrnutý aj súčasný jedinec agamy, ktorého Dušan volá Jašterko. S Jašterkom, ako mladým akčným samčekom, urobil aj experimenty (samozrejme s ohľadom na jeho zdravie), týkajúce sa zrakových a chuťových podnetov. Možno by ste ani neverili, ale Dušan zistil, že z ovocia mu veľmi chutí mandarinka a že červa zophobasa vidí na 2,5 metra. Okrem toho pri práci na projekte objavil a odfotil na agame aj 3. oko. Dušan ako už skúsený chovateľ zostavil odporúčania chovu pre svojich spolužiakov, ktorým projekt v triede odprezentoval. Pri prezentácii bol v triede samozrejme aj Jašterko a vzbudil medzi deťmi patričný záujem. A tak si ho deti pohladili a tí odvážnejší sa s ním aj odfotili. Dušan so svojim projektom obsadil v okresnom kole krásne 3. miesto. My mu samozrejme srdečne blahoželáme k úspechu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy. Dušan je dôkazom, že deti sa naozaj s láskou vedia starať o svoje domáce zvieratká.

PaedDr. Hana Verešpejová
ZŠ Mojmírova,


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button